NATOGENERALEN PAVEL VINNARE I TJECKIEN

Den pensionerade Natogeneralen Petr Pavel blir Tjeckiens näste president.

Sanningen, värdigheten och respekten vann, säger han och tackar väljarna.

Med 58,3 procent av rösterna bakom sig kunde Petr Pavel tacka sina anhängare på valvakan i Prag. Han lovade han att arbeta för alla tjecker, och bad såväl anhängare som motståndare att se förbi eventuella meningsskiljaktigheter.

– Jag vill tacka alla som röstade på mig, men också de som inte gjorde det, de visade att de tror på demokratin och bryr sig om vårt land, sade han.

– Vi måste lösa problem gemensamt, som ett samhälle, och inte förbli splittrade.

Enligt tjeckisk tv skiljer det nära en miljon röster mellan Pavel och motkandidaten Andrej Babis. Den tidigare premiärministern, en av landets rikaste män och ofta stämplad som Tjeckiens Donald Trump, fick 41,7 procent av rösterna.

Slovakiens president Zuzana Caputová åkte efter segern till Prag för att personligen gratulera Pavel till segern. I ett uttalande säger hon att anständigheten och tron på sanningen segrade.

Resultatet går helt enligt de sista opinionsmätningarna inför valet, som hållits under två dagar, fredag och lördag.

61-årige Petr Pavel är tidigare försvarschef med bakgrund som fallskärmsjägare. Mellan 2015 och 2018 ledde han militäralliansen Natos högsta militärråd. Politiskt är han dock mer anonym och ovan. I valkampanjen hade han stöd från den nuvarande regeringen.

Presidenten i Tjeckien har främst ceremoniella uppgifter, men spelar ändå en viktig roll i utnämnandet av regering, centralbankschef och författningsdomstol.

2023-01-28T17:55:50Z dg43tfdfdgfd