S-LEDAREN: DIPLOMATI KRäVS MED MUSLIMSKA LäNDER

Regeringen bör vända sig till muslimska länder för att komma ur krisen med de kraftfulla protesterna efter koranbränningen. Det säger S-ledaren Magdalena Andersson i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Hon efterlyser ett intensivt diplomatiskt arbete:

– Här har det varit lite bekymmersamt. (Statsminister) Ulf Kristersson har ju understrukit att man ska ha en tät kontakt med Turkiet, och det är viktigt, men vi måste också ha det med muslimska länder för att förklara hur den svenska lagstiftningen ser ut och varför den fungerar som den gör.

Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar skriftligen hennes utspel:

"Min kabinettssekreterare har träffat ambassadörerna från ett 15-tal muslimska länder och jag har träffat diplomatkåren i Stockholm."

Han påpekar att de svenska ambassaderna i de muslimska länderna också har i uppdrag att föra en nära dialog med regeringarna på plats.

"UD syns även i media i de muslimska länderna, syftet är att bemöta rykten och föra fram fakta om svensk lagstiftning och att svenska myndigheter och domstolar är oberoende", skriver Billström.

Förra helgens koranbränning i Stockholm ledde till kraftiga reaktioner i Turkiet och flera andra muslimska länder. Protester har bland annat hållits utanför svenska ambassader och konsulat. Störst protester rapporteras från Pakistan, i Islamabad fick polis fysiskt stoppa demonstranter som försökte ta sig till den svenska ambassaden.

2023-01-28T06:37:07Z dg43tfdfdgfd