FYNDA RETROKLASSIKERNA SOM HAR BLIVIT SAMLAROBJEKT

Retroklassikerna från de stora porslinsfabrikerna har blivit eftertraktade samlarobjekt. Vissa kaffekoppar säljs nu för tusentals kronor styck. Den som känner igen modellerna och dekorerna kan göra fynd på loppis! 

Under mitten av förra seklet händer något med de svenska serviserna. Porslinsfabrikerna släpper fram nya, djärva formgivare som vågar ta ut svängarna. Nu är det slut med guldkanter, pastellfärgade rosor och krusiduller. In kommer istället klara färger och roliga mönster. Det är efterkrigstidens förbättrade levnadsstandard som sätter igång förändringen. Det finns mer pengar i samhället och folk har råd att köpa nytt. Många lockas av de moderna vardagsserviser som man blir glad av. 

Den skandinaviska formgivningen står högt i kurs ute i världen. Gustavsberg, Rörstrand och Gefle satsar på praktiska bruksvaror i ny design. De unga formgivarna revolterar mot det välanpassade och traditionella. Stig Lindberg, Hertha Bengtsson och Marianne Westman är några av de mönsterritare som utmärker sig. Kreativiteten flödar och färgstarka prickar, ränder, stiliserade blad och andra härliga mönster ser dagens ljus.

Det är inte lika lätt att fynda retroporslin av de kända formgivarna på loppis längre. Många har lärt sig hur Berså, Picknick, Mon Amie och de andra klassiska dekorerna ser ut. Men chansen att ett fynd dyker upp finns förstås alltid – särskilt om du även lär dig känna de mer udda dekorerna! 

Det är roligt att leta efter porslinsfavoriter på loppis. Kanske har några kända porslinsdelar smugit sig in bland okända tallrikar och utländska koppar. Men även bland det mindre kända porslinet finns massor av pärlor. Välj med hjärtat när du köper och satsa på det du gillar!

2023-03-18T16:09:57Z dg43tfdfdgfd