ANALYSER: BALANSGåNG FöR XI NäR HAN BESöKER ”BäSTIS”

Xi Jinping gör en diplomatisk lindans när han besöker Moskva nästa vecka, skriver Reuters John Geddie i en analys. Han beskriver att den kinesiske presidenten vill ikläda sig rollen som fredsmäklare – samtidigt som han vill stärka banden till Vladimir Putin, sin närmsta allierade.

Det som står på spel för Kina är landets försök att stärka legitimiteten som ledare för en annan världsordning än den där USA dominerar, skriver David Pierson, Anatoly Kurmanaev och Marc Santora i New York Times. En roll som Xi söker med ”växande brådska”.

Därför kan inte Putin förvänta sig att få allt på sin kinesiska önskelista uppfyllt när hans ”bästis” kommer på besök, menar CNN:s Jill Dougherty. Även om resan är ett välkommet stöd ur den ryske presidentens synvinkel, så är Kina enligt henne långt ifrån med på krigståget – åtminstone officiellt.

När det till exempel kommer till den känsliga frågan om självständighet så har Peking utfört en balansakt, skriver Dougherty: Man har undvikit att kritisera Rysslands invasion av Ukraina, men samtidigt betonat att alla länders territoriella integritet måste bevaras.

Relaterade länkar:

John Geddie: Fredsförespråkaren Xi i en diplomatisk dans med isolerade Ryssland (Reuters)

David Pierson, Anatoly Kurmanaev och Marc Santora: Xi går in i kriget – i rollen som fredsmäklare (NY Times)

Jill Dougherty: Putin kan vara på väg att upptäckta att hans ”kinesiska önskelista” var önsketänkande (CNN)

Läs mer om Ryska invasionen på Omni

2023-03-18T13:25:49Z dg43tfdfdgfd