Ekonomi

Trending:


Svensk speljätte gör miljardaffär

Spelbolaget Stillfront, noterat på Stockholmsbörsen, köper Hongkong-baserade konkurrenten Six Waves för 201 miljoner dollar, motsvarande ungefär 1,8 miljarder kronor.


SD presenterar ny satsning: ”Vill utmana C och S”

Sverigedemokraterna satsar på landsbygdsfrågor – vill konkurrera med Centerpartiet och Socialdemokraterna


Johnsons tidigare minister: I Guds namn, avlägsna dig

En av Boris Johnsons tidigare ministrar uppmanade premiärministern att avgå under onsdagens frågestund i underhuset. Den tidigare brexitministern David Davis sa att Johnson agerat ansvarslöst och undflyende och syftade på avslöjandena om fester på Downing Street under lockdown. Så sent som i går sa Johnson att ”ingen varnat honom” för att festerna var emot reglerna. – Jag förväntar mig att mina ledare tar ansvar för sina handlingar. I går gjorde...


Här låg legendariska Pelikan – Bellman en av gästerna

Efterlämningar från den flera hundra år gamla restaurangen Pelikan har grävts fram vid Södermalmstorg i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Carl Michael Bellman sägs ha varit en av stammisarna på krogen, som flyttade dit på 1730-talet. Nu hoppas arkeologerna komma ännu djupare ner i historien när utgrävningarna vid Slussenbygget fortsätter. – Det vi vet sen tidigare utgrävningar är att det finns lämningar från så tidigt som medeltiden så vi...


New York-börsen väntas inleda uppåt

Under tisdagen föll börsen kraftigt i New York på grund av bland annat ränteoro, men i dag kan det bli annorlunda. I alla fall av terminsmarknaden att döma: strax före börsöppningen indikerar den en uppgång på 0,3 procent.


Larmet: Sjukfrånvaro slår mot skolan och äldreomsorgen

Smittan i Sverige når nya höjder och orsakar stora personalbortfall inom vården och äldreomsorgen liksom på förskolor. Nu varnar alla län om att det är svårt att bemanna upp i skolan och omsorgen, skriver Aftonbladet. I exempelvis Hofors kommun räknar man med att tvingas göra prioriteringar inom äldreomsorgen och i Uppsala kommun uppmanas vårdnadshavare att hålla sina barn hemma från förskola och fritids. Situationen ser likadan ut på flera håll...


Vaccinsamarbetet Covax har slut på pengar

Kassan har sinat hos det internationella vaccinsamarbetet Covax, rapporterar TT. – Just nu har vi i princip inga pengar, säger Seth Berkley, vd på den FN-stödda vaccinalliansen Gavi, som upprättat samarbetet tillsammans med Världshälsoorganisationen WHO. Covax har delat ut en miljard vaccindoser till fattiga länder, men det är bara hälften av det mål som sattes för slutet av 2021. De har tidigare uppgett att skälet är hård konkurrens om doser...


Man begärs häktad för mordförsök i Skara

En man i 25-årsåldern begärs häktad misstänkt för mordförsök i Skara, rapporterar P4 Skaraborg.


Kritik mot karantänsregler: ”Väldigt stor påverkan”

Kritiken växer mot Sveriges karantänsregler kring covid-19, rapporterar Ekot och SvD. 


Jag älskar när deltagarna stjäl i Farmen

"Farmen är inte ett livsstilsprogram med syfte att utbilda tittarna i djurvård, självförsörjning eller den svenska växtfloran – det är en dokusåpa", skriver Nyheter24:s Mathilda Lundqvist.


Konsthallar tar in frisörer för att kringgå covidregler

Flera nederländska museer, gallerier och konserthallar protesterade på onsdagen mot landets covidrestriktioner genom att omvandla sig till salonger och gym, skriver AFP. 


L:s krav om karantän: ”Dra i nödbromsen”.

Mats Persson (L): ”Det är ohållbart, samhället måste fungera”


Programmeraren Ola Bini ställs inför rätta i Ecuador

Programmeraren och aktivisten Ola Bini ställs inför rätta i Ecuador. Han greps först i Ecuador våren 2019, misstänkt för att utan tillstånd fått tillgång till data- och telekomsystem.


Dina norrskensbilder kan bidra till forskning

Förra helgen kunde man skåda ett färgsprakande norrsken över stora delar av Sverige, från norr till ovanligt långt söderut. Om du lyckades knäppa några bilder av norrskenet, kan du nu också bidra till forskningen, rapporterar Vetenskapsradion.


Avdrag för grön teknik populärt: "Tror det kommer fortsätta"

Skatteavdraget för att installera grön teknik har använts av nästan 70.000 privatpersoner, sedan regeringen införde det för ett år sedan. Allra populärast har det varit att installera laddstolpar, det har 47.000 husägare gjort. Nästan 20 000 har monterat solceller med skattereduktion.


Pandemilagen förlängs till sista maj – trots motstånd

Pandemilagen kommer förlängas till den 31 maj. Detta sedan riksdagen antagit regeringens förslag, skriver TT. 


Varningen: Vårdsystemet kollapsar om inget görs

Sjukvården är inte bara hårt belastad nu på grund av pandemin, utan det är nu vi ser hur tillståndet inom sjukvården är och har varit länge. Det anser Västerbottens läns läkareförenings ordförande som varnar för att systemet kollapsar om ingenting görs.


Lyxvaror har börjat sälja igen

Konsumtionen av lyxvaror har tagit fart igen i världen, enligt en sammanställning från medieföretaget Bloomberg. Framför allt är det juveler som människor handlar igen, men det finns också ett sug efter mode, assessoarer och väskor. Bland rapporterar Prada, Burberry och företaget bakom märket Cartier positiva signaler i sin försäljning.


Kriskommission för vården får nej från regeringen

Regeringen säger nej till kravet på att arbetsmiljön i vården ska granskas av en nationell kriskommission, rapporterar TT. Det var fackförbunden Läkarförbundet, Vårdförbundet och Kommunal som krävde en kriskommission i en debattartikel i DN förra veckan. Fackförbunden har nu träffat regeringen för att diskutera deras krav. – Vi är överens om att ge bättre förutsättningar för dem som jobbar, säger Lena Hallengren till TT efter mötet. Sofia...


Nytt svenskt vab-rekord – kvinnorna drabbas hårdast ekonomiskt

Förra veckan slogs rekord i antalet uttagna vab-dagar på en vecka, enligt siffror från Försäkringskassan. Och det är fortfarande stora skillnader mellan könen, när det gäller hur många dagar som tas ut.


Ny statistik: Omikronkurvan tycks vända nedåt i USA

Smittovågen i USA, driven av omikronvarianten, börjar ge vika. Det antyder ny statistik från folkhälsomyndigheten CDC, rapporterar AFP. Antalet nya fall och sjukhusinläggningar är fortfarande rekordhögt, men talen har sjunkit stadigt sedan i fredags. I synnerhet gäller det de nordostliga delstaterna som först drabbades av vågen, såsom New York, New Jersey och Maryland. Liknande smittkurvor – en snabb ökning följd av en snabb nedgång – har...


Vädret Dalarnas och Gävleborgs län


Brand på herrgård i Höganäs – stor insats

Det pågår en stor räddningsinsats på Kockenhus herrgård i Höganäs kommun, rapporterar flera medier. Det brinner i byggnaden, som enligt räddningstjänsten har blivit helt rökfylld. Inga personer eller djur ska finnas kvar i byggnaden. – Någon har andats in lite rök men ingen har allvarliga skador vad jag vet, säger Ronny Lundgren, inre befäl på räddningstjänsten, till SVT Nyheter Helsingborg. Relaterade länkar: Kraftig rökutveckling på Kockenhus...


Rekordsmitta i Stockholm – 11 000 fall under ett dygn

Under det senaste dygnet har 11 319 nya fall av covid-19 rapporterats i Stockholm, enligt regionens statistik. Det är den högsta dygnssiffran sedan pandemins början, skriver Mitt i Stockholm. Under onsdagsmorgonen vårdades 515 patienter med covid-19 på regionens sjukhus. En allt lägre andel patienter har dock covid-19 som huvuddiagnos, enligt tidningen. "Vi bedömer att 75-80 procent av de som har covid är inlagda på grund av covid. Övriga har...


Ukraina: Ryssland har nu 127 000 soldater vid gränsen

Den ryska militära upprustningen vid gränsen mot Ukraina är nu ”nästan fullständig”. Det uppger det ukrainska försvarsdepartementet i en rapport som delats med CNN. Marktrupperna vid gränsen utgörs nu av 106 000 soldater, enligt rapporten. ”Sammanräknat med de marina och luftburna trupperna är det totala antalet över 127 000 soldater”, skriver departementet. I rapporten anklagas Ryssland för att ”försöka splittra och försvaga EU och Nato”....


Här fångas farkosten på film: ”Troligtvis drönare”

Syntes över Saltsjöbaden på onsdagen • Vingspann på 3-4 meter, enligt expert


M KU-anmäler Strandhäll för tweet om Magda Gad

Moderaterna KU-anmäler klimatminister Annika Strandhäll efter en tweet ministern publicerade i samband med att journalisten Magda Gad medverkade i SVT:s program ”Min Sanning”.


Rekordnivåer av virus i avloppsvattnet – igen

Halterna av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg fortsätter att öka. Förra veckan rapporterades det om rekordnivåer efter en extrem ökning – men nu har ännu en ny rekordnotering nåtts, rapporterar Göteborgs-Posten.


Johnson: Omikron backar, slut på munskyddslag

England har lagstiftat om krav på covidpass för många aktiviteter, hemarbete för många samt munskydd ute i offentligheten. Men dessa regler löper ut i nästa vecka, den 24 januari. Och eftersom siffrorna över svårt sjuka i covid-19 nu pekar åt rätt håll så förlängs de inte, säger Johnson i underhuset i London.


Analys: ”Kan definitivt finnas politiska skäl för den här rättegången”

I dag ska rättegången i Ecuador mot den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini, som åtalats för dataintrång, inledas.TV4 Nyheternas utrikesreporter Bosse Lindwall berättar om bakgrunden till rättegången – som han menar kan vara politiskt motiverad.


Kritiken växer mot familjekarantän

Kritiken växer mot rekommendationen om familjekarantän. Kritikerna anser att det är orimligt att personer, som är helt friska tvingas stanna hemma, eftersom den stora personalbristen riskerar att leda till allvarliga samhällskonsekvenser.


LIVE-TV: Klicka här för att se utfrågningen

Boris Johnson frågas ut i brittiska parlamentet


3 000 poliser borta från jobbet: ”På smärtgränsen”

Omkring 3 000 poliser, motsvarande cirka tio procent av poliskåren, är under onsdagen borta från jobbet på grund av sjukdom eller karantän, rapporterar Sveriges Radio Ekot. – På sina håll är vi nog på smärtgränsen för att orka hålla upp verksamheten, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud för Polisförbundet. Per Engström är nationell kommenderingschef och säger till radion att polisen fortfarande klarar av att lagföra och utreda...


Hund blev påkörd och dog – bilisten smet

Hundpromenaden slutade i katastrof när ägarens hund blev påkörd av en bilist som, istället för att stanna, körde vidare. Hunden avled senare av sina skador.


Regionens krisdrag – pausa testningen

Region Kronoberg pausar nu all provtagning för covid-19


FHM uppges se över reglerna för familjekarantän

Folkhälsomyndigheten ser över karantänsreglerna för om någon i familjen är sjuk. TT erfar att myndigheten kan komma att införa färre dagar i karantän, eller helt ta bort karantänen för vissa samhällsviktiga yrkesgrupper. Runt om i landet rapporterar arbetsplatser att de har problem med att hålla verksamheter i gång då personal sitter i karantän utan att själva ha symtom på covid-19. En person med insyn säger till TT att flera myndigheter arbetar...


Ola Binis mamma: ”Han är ständigt förföljd”

Föräldrarna på plats i Ecuador inför sonens rättegång


Boris Johnsons märkliga agerande: Byter språk

Hård utfrågning i parlamentet om lockdown-festen


Taxichauffören: Det här är det störigaste du kan säga i bilen

Taxichaufförer träffar på en rad olika typer av människor, och vissa kunder är jobbigare än andra. För Nyheter24 avslöjar taxichauffören vad han stör sig mest på när kunder säger.


Massiv polisinsats i Rio de Janeiro – drygt tusen deltar

Ett tusental militärpoliser deltar i en insats mot kriminella gäng i brasilianska Rio de Janeiros kåkstäder, rapporterar TT. ”Delstaten Rios regering har börjat återta kontroll över området Jacarezinho. Även närliggande områden kommer att ockuperas”, skriver polisen på sociala medier. Många av Rios kåkstäder, så kallade favelas, kontrolleras av kriminella gäng och knarksyndikat. I Jacarezinho anses gruppen Comando vermelho, Gula kommandot, ha...


Facket varnar: Operabesökare hotar värdar – när de ber om vaccinbevis

Nu varnar fackförbundet Scen & Film för att allt fler surnar till och hotar entrvärdar när covidbeviset ska fram. Rickard Skagerstrand som arbetar på Malmö opera är en av dem som fått ilskna påhopp av arga besökare: ”De kallar det en nazistisk diktatur”.


Här landar svenska "tank-dödaren" i Kiev

Peter Hultqvist: "Jag tänker inte kommentera det"


Ryska landstigningsfartyg har ankrat i Kattegatt

Tre ryska landstigningsfartyg har ankrat i Kattegatt, uppger Försvarsmakten för TT. ´


Storbank spår: Höjd ränta och stigande bopriser

Det kan komma höjningar av räntan redan i år. Det förutspår Swedbanks ekonomer i sin konjukturrapport, trots att Riksbanken enligt sina prognoser väntas höja styrräntan först nästa år. Swedbank uppger också att man förväntar sig att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga, så att de vid årsskiftet hamnar 30 procent högre än före pandemin.


Undantagstillstånd förlängs efter massaker

Konflikten mellan grupperna är över hundra år gammal, och rör bland annat tillgång till mark och vatten. Dispyten har fått en våldsam utveckling, och myndigheter befarar nya våldsdåd då grupperna är fortsatt beväpnade.


Räddningstjänsten: ”Brinner fortfarande – bekämpar med rökdykare”

Ronny Lundgren, inre befäl hos räddningstjänsten, berättar mer om den brand som utbröt i Kockenhus slott i Skåne vid 18-tiden.


Experter: ”Svenska SAAB:s vapen” till krigets Ukraina

Storbritannien har nu flugit in fem laster med anti-tank-vapen till Ukraina. Enligt experter och brittiska medieuppgifter rör det sig om den av svenska SAAB utvecklade Robot 57, eller NLAW som den kallas internationellt. Britternas bidrag till det ukrainska försvaret kommer samtidigt som risken för en ny rysk invasion beskrivs som stor.


SMHI varnar för hårda vindar på flera håll

Kraftiga vindar i Svealand och norra Götaland under onsdagskvällen kan fälla träd och göra det besvärligt i trafiken, varnar SMHI. På sina håll kan det blåsa upp till storm, något som gör att en gul varning utfärdats för starka vindar i delar av landet från 18-tiden. – Det är framför allt i ett stråk från sydvästra Värmland, Dalsland och in över Skaraborg som det väntas bli allra värst, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI, till DN. Vindarna...


Högsta smittosiffran sedan pandemins början

Under tisdagen rapporterades 37 886 nya smittofall i Sverige. Det är den högsta dygnssiffran sedan pandemins början, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. 67 dödsfall med covid-19 har rapporterats sedan tisdagen. Sedan pandemins början har nu 1 700 336 personer smittats med covid-19 och 15 625 avlidit med covid-19 i Sverige. Relaterade länkar: Folkhälsomyndighetens statistik (experience.arcgis.com) Den tidigare toppnoteringen, från den 12...


Rättspsykiater: Breivik är lika farlig nu som 2011

Det finns en hög risk för att Anders Behring Breivik begår nya våldsbrott om han släpps. Det sa rättspsykiatern Randi Rosenqvist när hon vittnade i rätten i dag. Rosenqvist gör bedömningen att Breivik har en antisocial och narcissistisk personlighetstyp med självförhärligande drag. Detta gör att han kommer få svårt att fungera i samhället, hävdar hon. – Han skulle inte kunna leva upp till sin egen grandiosa självbild. Han skulle falla mellan...